Кипърското сирене халуми вече официално е със защитен статут в ЕС
Според изискванията сиренето трябва да се произвежда от 51% овче или козе мляко
Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия на продуктите със защитен произход и защитени географски указания, съобщи "Сайпръс мейл".
От 1 октомври единствено халумито, произведено в Кипър и според изискванията за продукта, може да използва това наименование. Това се отнася и за сиренето, произведено в северната част на Кипър, стига да изпълнява производствените критерии на ЕС, допълва БТА.
Министърът на земеделието Костас Кадис заяви, че се водят преговори между неговото министерство и Кипърската асоциация на производителите на сирене, които предприеха съдебни действия през юни срещу ЕК в опит да попречат на включването на халумито в регистъра на продуктите със защитен произход.
Те настояват за изменение в спецификациите, като главното им възражение е срещу вида на използваното мляко.
Според изискванията халумито трябва да се произвежда от 51 процента овче или козе мляко. Производителите настояват, че това вреди на интересите им, като намалява продуктивността и променя вкуса на сиренето, понастоящем произвеждано от 80 процента краве и 20 процента овче или козе мляко.