Председателят на Държавния съвет на Северна Корея Ким Чен-ун обвини правителството в липсата на компетентност на фона на нарастващите икономически проблеми в изолираната комунистическа страна, съобщиха днес държавни медии, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.

Кабинетът не е успял да изиграе водеща роля при изготвянето на планове за ключови икономически области, е казал Ким на вчерашното пленарно заседание на Централния комитет на Корейската трудова партия.

Севернокорейският лидер е обвинил правителството за твърде голямото му съсредоточаване върху генерирането на икономически данни и постигането на произволни цели, без да представи ясни тактики за задвижване на икономиката.

Обвиненията, отправени по време на четиридневното заседание, приключило снощи, идват месец след като на конгрес на управляващата Корейска трудова партия Ким Чен-ун призна за грешки в икономическата политика, отбелязва ДПА.

Целите, заложени в петгодишния план за развитие, приет през 2016 година, не са били постигнати в редица области, е изтъкнал Ким, според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Конгресът през януари прие нов петгодишен план, който е бил обсъден на партийното заседание тази седмица.

Поредица от природни бедствия, включително наводнения и опустошителни бури, както и пандемията от коронавируса, дадоха отражението си върху изолираната страна, подложена освен това на строги международни санкции заради програмата за ядрени оръжия.

Северна Корея бързо затвори границите си, за да спре разпространението на Ковид-19 и това повлия силно на външната й търговия с Китай, която е спасителен пояс за икономиката на страната, припомня ДПА.