Местните власти в Калифорния приеха законопроект, който предвижда 100% от електричеството в щата да се произвежда от вятърни, слънчеви или други възобновяеми източници до 2045 г. По този начин Калифорния предприема голяма стъпка в борбата срещу климатичните промени, съобщи Bloomberg.

43 от представителите в Асамблеята на Калифорния гласуваха в подкрепа на законопроекта, докато 32 се обявиха против. Целта на приетите мерки е да се прекрати зависимостта от изкопаеми горива при елктроснабдяването на домакинства и предприятия. Към момента 44% от електричеството в щата се произвежда от възобновяеми източници или водноелектрически централи.

"Всичко това се случва по икономически причини", каза анализаторът в Raymond James Financial Павел Молчанов. Той отбеляза, че в някои региони соларните и вятърните инсталации са най-евтините източници на електричество. Според него Калифорния може да изпълни програмата до 15 години.

Щатът си е поставила нелеката задача да ръководи борбата с климатичните промени, като намалява отделянето на вредни емисии във въздуха, докато администрацията на президента Доналд Тръмп се стреми да отслаби регулациите за опазване на околната среда и оказва подкрепа на компаниите във въглищната индустрия.

Преди няколко месеца Калифорния стана първият американски щат, който задължава почти всички новопостроени жилища да са със соларни панели.

"Този исторически закон допринася за ограничаването на ефекта от климатичните промени", заяви директорът на адвокатската група за опазване на околната среда Environment California Дан Джейкъбсън. Той смята, че сега е точният момент за подобни действия, тъй като вече се усеща въздействието от климатичните промени. Очаква се законопроектът да бъде подписан до края на седмицата от губернатора на Калифорния Джери Браун.

Привържениците на законопроекта твърдят, че към момента слънчевата и вятърната енергия се конкурират успешно спрямо цената с изкопаемите горива. Според тях цената на инсталациите за възобновяема енергия ще продължава да спада. Те смятат, че мерките позволяват използването и на смесени източници на чиста енергия, включително и на големи язовири с хидроелектрически съоръжения.

От друга страна, противниците на законопроекта са на мнение, че мерките ще доведат до повишение на цената на електричеството. Калифорния ще трябва да разполага с 200 пъти повече енергийни запаси, за да компенсира за липсата на електроцентралите на изкопаеми горива, изчислява базираната в Бостън неправителствена организация Clean Air Task Force.

"Калифорния няма да се откаже от борбата с климатичните промени и намаляването на зависимостта от изкопаеми горива", категоричен е сенаторът от този щат Кевин Де Леон.