Правителството одобри нови социално-икономически мерки в общ размер на 1.163 млрд.лв. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Това обяви след Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. На него присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, новият финансов министър Кирил Ананиев и други представители на кабинета. 

Социални мерки

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е 318 млн.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони - 17 млн. и 300 000 лв.

Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия - 67 милиона лева до края на 2020 г.

Допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика ще бъдат дадени 15 млн. лева чрез Фонд "Култура".

Икономически мерки

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Таксиметровите услуги се освобождават от такси.

Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.

За лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или предоставянето, са предназначени 8 млн. лева. Средствата са за повече от 38 000 души. 

"В Министерството на икономиката по различни програми има 1 млрд. и 800 млн. лева налични, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки. "Първата задача на икономическия министър е да се подготви електронният регистър, за да може максимално бързо мярката "3/10" и по-голямата мярка в рамките на 10-15 дни да отиде до хората", изтъкна Борисов.

"Няма да се тегли никакъв заем, имаме мазнинки от Фискалния резерв", подчерта Борисов. 

Премиерът уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета. "С намаления данък в туризма - приходите от ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. повече отколкото миналата година".

У нас туристи от няколко страни ще влизат с PCR-тестове

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов.

По отношение на протестите Борисов заяви, че протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация.

"Хубаво е, когато те са адресирани към даден тип вземане на решение. Мерките, които сега прилагаме, са вследствие на разговори с работодатели, синдикати, браншови организации, и както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още от следващите дни", допълни той.

Премиерът съобщи, че с намаления ДДС в туризма приходите към юни са близо 28 млн. лева повече спрямо миналата година и допълни, че в края на август ще стане известно изпълнението на полугодието. Той подчерта, че страната ни все още не тегли заеми.

В отговор на друг въпрос премиерът съобщи, че България е втора по най-нисък дефицит. Това, което ЕС отчете миналата седмица е 8,6 процента спад на БВП на Европа като цяло. Има държави и сектори, които са с минус 20 процента, допълни Борисов и заяви, че целта на мерките е да се намалят щетите във всички сектори. Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък, как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това, каза премиерът.

По върховенството на закона има ВСС, ние никога не се изказваме по тема "съдебна система", допълни Борисов. Той изтъкна, че мерките, които сега се прилагат, са консултирани със социалните партньори. Както и да се развиват протестите ние сме длъжни да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още следващите дни, каза Борисов. Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят, допълни Борисов.

Предстоят изключително тежки месеци, предупреди премиерът Бойко Борисов. 

Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа, само след три месеца никой няма да иска да сяда и да обяснява. Ще свършат тези пари, браншовете няма да се подобрят, напротив, тогава няма да има тези сектори, които работят летния месец, продължи премиерът. По думите му затова по време на протестите нищо не се казва, а се говори в "имагинерни величини".

"Oбстановката и това, което вещаят финансистите и икономистите, е - изключително тежка рецесия, и тя е факт", допълни премиерът и изтъкна, че "единственият шанс е с компромиси, но с единение на нацията, да се премине през това".

Борисов посочи, че най-лесно ще е на този, който е извън правителството през следващите месеци, защото ще може да критикува всичко. Всичко ще бъде по-лошо, заяви премиерът.