САЩ ще налагат тежки санкции на страните, нарушаващи международния икономически ред, заяви американският министър на финансите Джанет Йелън по време на визитата си в Южна Корея, цитирана от Ройтерс.

"Икономическата интеграция се използва от Русия като оръжие", посочи Йелън и призова всички отговорни държави да се обединят срещу руската инвазия в Украйна.

САЩ задълбочават търговските си отношения с Южна Корея и други партньори, за да подобрят устойчивостта на веригите на доставки и да предотвратят възможни манипулации на пазарите от страна на геополитическите съперници, допълни Йелън.

Финансовият министър на САЩ каза, че разговорите с нейните домакини относно налагането на таван на цените на руския петрол са преминали "окуражаващо".

Във вторник сутринта Йелън се срещна с главния изпълнителен директор на LG Chem Хак Чеол-шин по време на обиколна на съоръженията на компанията на LG в Сеул.

LG Chem, освен че е компания-майка на производителя на батерии за електрически превозни средства LG Energy Solution, също така развива и нефтохимически бизнес.

Южна Корея е последната спирка от 11-дневната азиатска обиколка на американския финансов министър.