"Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година. От статистическа гледна точка. След като има ръст на заплатите". Това заяви пред Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков.

Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%. "При положение, че задържим този праг на бедността това означава, че хората под него ще бъдат по-малко отколкото са били по-рано", коментира Нейков.

Според финансиста Владимир Каролев изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден са неверни. "Те го изчисляват неправилно. "Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ", коментира Каролев.

Финансистът е категоричен, че реално бедните хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група е хора с много ниска квалификация.