В Истанбул все още се забелязват руски туристи - макар и много по-малко, отколкото през миналата година. През 2021 Турция е била посетена от близо 4,5 милиона руснаци - от никоя друга страна не са дошли толкова много туристи. Но заради войната в Украйна през идните месеци броят им ще бъде много по-нисък. "Туристите от Русия поддържат страната ни жива. Те пълнят хотелите ни. Липсата им се отразява зле на местните", казва Исмаил Орхан, който държи ресторант в Истанбул.

Турция е силно зависима от Русия

Войната в Украйна има драматични последици и за Турция. Местната икономика е силно зависима от Русия, това включва далеч не само сектора на туризма. Най-силната зависимост съществува в сферата на енергетиката: Турция внася около 40% от нужния ѝ природен газ и 25% от петрола от Русия. А техните цени скочиха драстично. Анкара очаква само за руския газ разходите да нараснат двойно - до около 40 милиарда долара.

Но и що се отнася до земеделските продукти, Турция разчита най-вече на Русия: през 2021 година 70 процента от внесената в Турция пшеница е дошла именно от Русия. Сега руснаците планират да ограничат износа на пшеница, което ще има драматични последици. Покрай голямата зависимост в туризма, енергетиката и хранителната промишленост, едва ли е изненадващо, че Турция е единствената страна от НАТО, която не е наложила санкции на Кремъл.

Турската инфлация гони нови рекорди

Турската икономика така или иначе се намира в тежка криза. През последните 12 месеца лирата загуби около 50 процента от стойността си. Само от началото на войната тя се срина с 5%. А слабостта на лирата усилва допълнително инфлацията в Турция. Официално през февруари тя е 54,4% - рекорд за последните две десетилетия. Според независимия институт ENAG реалната стойност на инфлацията е дори 124,8 процента.

Последиците от всичко това са драматични. Все повече турци не могат да си позволят основни стоки и услуги от ежедневието. Според доклад на турското социално министерство над 11 милиона жители на страната или около 13% от населението са зависими от държавна помощ.

Какво прави правителството?

Правителството в Анкара се опитва да овладее икономическата криза с различни инструменти. Централната банка залага предимно на нисък лихвен процент - по заръка на президента Ердоган. Икономистите обаче почти единодушно определят тази мярка като контрапродуктивна. Според тях е нужно дори точно обратното: по-високи лихвени проценти.

"Сега Ердоган ще свързва нарастващата инфлация, търговския дефицит, стагниращата икономика и високата безработица все с войната", казва икономистът Мустафа Сьонмез. "Проблемите обаче започнаха много преди войната. Съмнително е доколко хората ще приемат тези аргументи." Икономическата криза скоро може да се превърне в сериозен проблем за Ердоган. През 2023 година в Турция ще се проведат избори. А състоянието на икономиката вероятно ще изиграе ключова роля.

Публикувано в DW