Две ключови туристически дестинации в Европа - Испания и Гърция, обявиха, че затварят всичките си хотели (с единични изключения). Намерението е да се ограничи разпространението на коронавируса.

Испанското правителство нареди всички хотели в страната да бъдат затворени заради разпространението на заразата от коронавирус.

В съответствие с ограничителните мерки, наложени през миналия уикенд, къщите за гости и къмпингите също трябва да бъдат затворени.

Бизнесът разполага със седем дни, за да изпълни разпореждането. В хотелите ще останат само служителите по поддръжката и охранители.

Единствените изключения са хостели, където се настаняват хора за по-дълъг период или където има постоянно живеещи, но само ако разполагат с нужната инфраструктура за защита и изолация на хора, уточнява министерството на здравеопазването.

Потвърдените случаи на зараза в Испания снощи достигнаха около 18 000.

Починалите до момента са над 830 души.

До края на април ще бъдат затворени хотелите и в Гърция - онези, които функционират целогодишно. Мярката беше наложена вече за хотелите, които са отворени през туристическия сезон.

Решението, което влиза в сила в неделя вечерта, е взето, за да се "защитят служителите на хотелите", обяви министерството на туризма.

Само за три хотела на град ще бъде разрешено да работят в Атина и Солун, както и по един хотел за район.

Миналата седмица хотелите, работещи през туристическия сезон, бяха затворени по същите причини. Общогръцката камара на хотелиерите оцени на близо 522 милиона евро загубите от туристическия сезон заради коронавируса.