В нови производствени мощности в Русе ще инвестира глобален производител на високотехнологични, критични компоненти за автомобилни и индустриални приложения, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

GEBAUER & GRILLER GROUP е със седалище във Виена и ще работи като доставчик за баварската аутомотив индустрия. Планираната инвестиция възлиза на близо 60 млн. лв. (29 млн. евро) като се очаква постепенно да бъдат разкрити около 400 нови работни места.

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с д‐р Матиас Хорнеман - вицепрезидент на компанията и Арно Хаселхорст - изпълнителния директор на GG Group. На нея присъстваха още Златомира Стефанова, заместник-кмет "Икономика и международно сътрудничество", Община Русе и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

Министър Богданов подчерта, че автoмoбилнaтa индycтpия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Той изтъкна, че над 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в България, като все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили.

"В резултат на многоетапен процес беше взето решение за изграждане на първоначален завод с площ 13 000 m² в Русе, чиято първа копка ще бъде направeна през настоящата година. Завършването на новия завод и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 г., а стартирането на серийното производство - за лятото на 2025 г. В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от 29 млн. евро тук, в рамките на следващите 5 години и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители", представи официално решението на компанията Арно Хаселхорст, главен изпълнителен директор на GG Group.

Още от самото начало новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн, стана ясно още на срещата.

"За да използваме пазарния си потенциал и по този начин да продължим да инвестираме в бъдещи технологии в дългосрочен план, е възможно разширяване и в други сегменти", изтъкна от своя страна д‐р Матиас Хорнеман, вицепрезидент на компанията.

Gebauer & Griller Group е глобална, семейна бизнес група, която произвежда технически усъвършенствани висококачествени кабели и снопове за автомобилни и индустриални приложения. Производителят на кабелноелектронни компоненти е разположен в множество локации на три континента: в Европа - Австрия (Виена, Пойсдорф), Германия (Мюнхен, Инголщадт, Зинделфинген), Молдова, в САЩ, в Мексико и в Китай.