По-голямата част от причиняващите глобалното затопляне емисии на въглероден диоксид, изпуснати в атмосферата от 2016 г., могат да бъдат проследени до група от едва 57 организации, занимаващи се с изкопаеми горива и цимент. Това предаде Ройтерс, цитирайки заключенията от най-новия доклад на неправителствената екологична организация "ИнфуенсМап" (InfluenceMap).

От 2016 г. до 2022 г. 57-те субекта, включително държави, държавни фирми и компании, притежавани от инвеститори, са произвели 80 процента от световните емисии на въглероден диоксид от изкопаеми горива и производство на цимент, се посочва в доклада, за който съобщи и БТА.

Трите най-големи компании, чийто дейности са довели до най-много емисии на въглероден диоксид, са саудитският държавен петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco), руският "Газпром", както и "Коул Индия" (Coal India), контролирана от правителството в Делхи.

През 2015 г. почти всички страни по света подписаха Парижкото споразумение за климата на ООН, ангажирайки се да предприемат действия за ограничаване на изменението на климата. Оттогава насам обаче повечето компании са разширили производството си на изкопаеми горива, се казва в доклада.

Въпреки че много правителства и компании са си поставили по-строги цели за емисиите и бързо разширяват възобновяемата енергия, те също така произвеждат и изгарят повече изкопаеми горива, което води до повишаване на емисиите, предупреждава екологичната организация.

Предишно издание на доклада беше цитирано миналия месец по време на съдебно дело, заведено от белгийски фермер срещу френската петролна и газова компания "ТоталЕнержи" (TotalEnergies). Фермерът твърди, че като една от 20-те компании с най-големи емисии на въглероден диоксид в света, "ТоталЕнержи" е отчасти отговорна за щетите, който той е понесъл, заради екстремни метеорологични условия.