Индийските фармацевтични компании от тази година ще трябва да покриват нови производствени стандарти, предаде Ройтерс, като се позова на официално уведомление на правителството в Делхи. Мярката влиза в сила въпреки исканото от малките производители отлагане заради дълговете им, съобщава БТА.

От 2022 г. насам в няколко страни са регистрирани редица смъртни случаи, свързани с произведени в Индия лекарства. Това накара правителството на премиера Нарендра Моди да предприеме засилени проверки на фармацевтичните заводи, за да изчисти репутацията на оценяваната на 50-милиарда долара индустрия.

"Производителят трябва да поеме отговорност за качеството на фармацевтичните продукти, да гарантира тяхната пригодност за предвидената употреба, да спазва изискванията на лиценза и да не излага пациентите на риск заради недостатъчни мерки за безопасност, качество или ефективност", се казва в уведомлението на индийските власти.

Освен това компаниите трябва да пускат на пазара готови продукти, само ако са получени "задоволителни резултати" на тестовете на съставките и да съхраняват достатъчно количество проби от междинни и крайни продукти, за да могат да извърша повторно тестване или проверка на дадена партида, пише още в документа.

През август индийското министерство на здравеопазването съобщи, че при проверки на 162 фабрики за лекарства, извършени след декември 2022 г., е било установено, че "използваните суровини не са подлагани на тестове". Освен това според ведомството по-малко от една четвърт от 8500-те малки фабрики за лекарства в Индия отговарят на международните стандарти за производство на лекарства, определени от Световната здравна организация (СЗО).

Правителството даде срок от 6 месеца на големите производители на лекарства да решат тези проблеми. За малките фармацевтични компании срокът е една година, но те поискаха повече време, като предупредиха, че са силно задлъжнели и инвестициите, необходими за покриване на стандартите, ще доведат до закриване на почти половината от тях.

СЗО и други здравни органи свързват индийските сиропи за кашлица със смъртта на най-малко 141 деца в Гамбия, Узбекистан и Камерун.