Очаква се индийската икономика да изпадне в безпрецедентна рецесия, сочи прогнозата на националната централна банка, цитирана от ДПА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви за второ поредно тримесечие. Като през месеците юли, август и септември БВП на Индия е спаднал с 8,6%, според преразгледаните данни на банката.

Между април и юни индийската икономика потъна с рекордните 23,9%, след като карантината заради коронавируса доведе до застой на икономическата активност и остави без работи милиони хора.

Финансовата година в Индия е от април до март, припомня БТА.

"През първата половина на 2020-а Индия вероятно е навлязла в техническа рецесия за първи път в историята си, с две поредни тримесечия на свиване на БВП", посочва централната банка в бюлетин на сайта си.

Прогнозата, базирана на индекс на икономическа активност за Индия от 27 месечни показателя, все пак сочи, че икономиката се възстановява бързо след повторното си отваряне.

Правителството ще публикува данните за второто финансово тримесечие на 27 ноември.

Финансови мерки

Индийската министърка на финансите Нирмала Ситхараман обяви днес пакет на стойност 35,14 милиарда долара за стимулиране на икономиката чрез подпомагане на заетостта, потребителското търсене, промишленото производство, земеделието и износа, ударени от коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес.

Пакетът включва 9 милиарда рупии (121 милиона долара) за разработването на ваксина срещу Ковид-19 от биотехнологичния департамент на правителството.

Съобщението бе направено, ден след като кабинетът на министър-председателя Нарендра Моди одобри близо 2 трилиона рупии (27 милиарда долара) стимули за пет години за производителите в 10 сектора, сред които автомобилостроенето, авточастите, фармацевтичните продукти, текстилната и хранително-вкусовата промишленост.

Целта е да бъдат привлечени инвестиции и да се даде възможност на Индия да стане част от световната верига на доставки, посочи финансовата министърка. Тя коментира, че се заражда силно икономическо възстановяване, позовавайки се на увеличената събираемост на данъците за стоките и услугите.