Специални фондове и мерки за най-уязвимите ще ни помогнат да се справим с кризата. Това заяви по време на онлайн конференцията "Невидимата пандемия на неравенствата" вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя допълни, че според международната статистика в условия на криза на първа линия са повече жени заради професиите си.

"Образование, здравеопазване, социални работници, болногледачи (почти 80% в национален и световен мащаб), сервитьори, стюардеси, касиери в магазините, фризьори, шивачи. Това са професии, които не могат да бъдат дистанционни", посочи Илияна Йотова. Според проучвания жените са почти два пъти по-уязвими от мъжете да загубят работата си заради коронавируса.

В условията на изолация върху жените падат грижите за семейството, помощта на децата в ученето, грижата за възрастни хора. Едновременно с това трябва да работят от вкъщи.

Вицепрезидентът определи като пандемия "фантом" последствията от коронавируса - от стремглаво задълбочаване на неравенствата до увеличение на домашното насилие. 

"Трудно ще намерим лесната, бърза и ефикасна ваксина, за да се справим с всичко това. Но не можем да се задоволим само с констатации, необходими са действия. Политиките трябва да имат конкретно изражение, а не да се преписват механично от документ в документ", посочи Илияна Йотова.

Участниците в срещата бяха категорични, че настоящата криза задълбочава вече съществуващи проблеми, но ражда и нови. Последствията не са еднакви за всички - отново най-потърпевши са най-уязвимите, на първо място жените и децата. Бедност, отстъпление от воювани с десетилетия права - достъп до образование и здравеопазване, икономическа еманципация на жените, достъп до вземане на решения, дигитално неравенство, сериозен ръст на домашното насилие - проблемите, които споделиха дипломатите от Европа, Америка, Азия и Африка, са общи за всички страни. 

В редица държави действат програми, насочени към конкретно подпомагане на жените и децата.

"Обмяната на добри практики е от полза за всички", убедена е Илияна Йотова. Тя подчерта, че в България липсват мерки, насочени специално към жените.