Близо половината от бизнес икономистите в САЩ са на мнение, че американската икономика ще изпадне в рецесия до края на годината. Три четвърти пък предвиждат подобно развитие до края на 2021 година, информира Асошиейтед прес и БТА.

В най-новото проучване на Националната асоциация за бизнес икономика, проведено сред членовете й, едва 10 процента очакват рецесия в началото на тази година. На другия полюс, само 11 процента прогнозират, че икономиката ще избегне рецесия към 2021 година.

Американската икономика започна да нараства през 2009 година, когато официално приключи Голямата рецесия. Ако растежът се запази и след юни тази година, то той ще бъде най-продължителният в историята. Спрямо предишни периоди на експанзия сегашният е умерен, като средният годишният растеж е малко над 2 процента. Мнозина икономисти обаче отбелязват, че това спокойно нарастване е допринесло за продължителния възход, отчасти чрез сдържане на инфлацията.

Бизнес икономистите одобряват политиката на Управлението за федерален резерв (УФР) спрямо водещите лихви и според три четвърти от тях политиката на институцията е правилна.

След като водещите лихви бяха вдигнати четири пъти миналата година, УФР и председателят му Джероум Пауел обещаха да са "търпеливи" спрямо лихвите, което според повечето анализатори означава, че поне няколко месеца няма да вдигат лихвите. Инвеститорите масово залагат, че УФР изобщо няма да повиши референтния показател тази година. Според изследването обаче 39 от икономистите очакват едно повишение тази година, а 26 процента - две.

Икономистите са разделени в оценките си как трябва да се подходи към нарасналия бюджетен дефицит на Вашингтон. Близо половината се изказват в полза на по-високи данъци, а другата половина - на ограничаване на разходите.