Испанската авиокомпания Иберия (Iberia) реши да отмени 104 полета заради стачката на наземния персонал днес и утре (30 и 31 август) в Мадрид и Барселона, предаде ТАСС, като цитира в. "Периодико".

По-рано стана известно, че испанският въздушен превозвач Вуелинг (Vueling) е анулирал 92 полета през стачните дни в каталунската столица. Очаква се стачката да наруши плановете на хиляди хора.

По информация на електронното издание "Вейнте минутос" Вуелинг е решила да отмени 54 полета в петък и 38 полета в събота. Според компанията стачката ще засегне 14 000 пътници.

Наземният персонал на Иберия наброява около 2500 души. В стачката ще участват служители, които регистрират пътниците, товарачи и други сътрудници, които обслужват около 20 компании, включително Вуелинг.

Предишната стачка на персонала на Иберия беше на 24 и 25 август и доведе до отменяната на 100 полета. Сътрудниците на компанията поискаха подобряване на условията на труд.

Международното летище в Барселона е второто по големина в Испания след летището в Мадрид. През 2018 година то посрещна рекордните в историята си 50,1 милиона пътници, което е с 6,1 процента повече, отколкото през 2017 година, припомня ТАСС.

На 1 и 2 септември в Испания ще стачкува и кабинният екипаж на ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair), която отмени само под един процент от полетите си - десетина за двата дни.