В страната вече има животновъдни ферми, които затварят заради липса на работна ръка, каза днес председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов по време на пресконференция преди откриването на Седмата национална среща на селскостопанските производители. Форумът е посветен на националните приоритети в сектора в контекста на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г.

Очаква се в дискусиите да се включат министърът на земеделието Румен Порожанов, представители на ЕК, на браншови организации.

Липсата на работна ръка става все по-тежък проблем за сектора, посочи Върбанов. По думите му родните земеделци непрекъснато въвеждат нови технологии, но няма специалисти, които да ги прилагат. Спасението за бранша е да се внасят работници от Украйна и Молдова, но бюрокрацията е много тежка и са нужни промени, за да бъдат облекчени процедурите за наемане на чужденци, каза Върбанов.

Той допълни още, че като заплащане българските работодатели в земеделието са абсолютно конкурентни на западните си колеги.