Световната банка (СБ) обяви, че е спряла помощите си за Афганистан, където на власт дойдоха талибаните.

СБ обаче проучва начини как да продължи да помага на афганистанския народ, каза в същото време говорителка на тази международна финансова институция.

"Ние сме дълбоко загрижени за положението в Афганистан и въздействието върху перспективите за развитие на страната, особено по отношение на жените", заяви още тя.

Говорителката не уточни за каква сума общо спрените са помощи.

СБ изпълняваше в Афганистан двайсетина проекта в областта на развитието. От 2002 г. тя е предоставила на тази страна 5,3 милиарда долара, предимно безвъзмездно, отбелязва АФП.

Международният валутен фонд (МВФ) - другата глобална финансова институция, базирана във Вашингтон, - обяви още на 18 август - три дни след като талибаните влязоха в Кабул, - че замразява помощите си за Афганистан на фона на несигурността, обхванала страната.

МВФ трябваше да отпусне на Афганистан последен транш от около 105,6 милиона долара в рамките на одобрена през ноември програма на обща стойност 370 милиона долара.

 

Същевременно стана ясно, че талибаните са забранили износа на долари и исторически ценности и паметници от страната. В изявление на движението в Туитър се подчертава още, че ако у някого бъдат открити такива вещи, те ще бъдат конфискувани, а собственика му ще бъде наказан в съответствие със закона.