Китай планира да наложи мита върху вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара, обяви днес китайското министерство на финансите, цитирано от световните агенции.

Пекин ще въведе мита върху общо 5140 американски продукта от 1 юни, уточни ведомството.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп посъветва днес Китай да не отвръща на митата, наложени от Вашингтон, предупреждавайки, че ескалация в търговската война "само ще влоши нещата", предадоха световните агенции.

"Китай се възползва от САЩ толкова години, че има голяма преднина (президентите ни не си свършиха работата). Следователно Китай не би трябвало да отвръща - това само ще влоши нещата", написа Тръмп в Туитър.

В петък по нареждане на президента американските власти повишиха митата върху китайски внос за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента.

Участниците в китайско-американските търговски преговори се срещнаха в четвъртък и петък във Вашингтон, но се разделиха без да стигнат до споразумение. САЩ обвиняват Китай, че е дал заден ход по редица въпроси, обсъждани при предишните кръгове на преговорите, чиято цел е да бъде постигнато търговско споразумение.

Тръмп защити политиката си на налагане на наказателни мита срещу Китай след изявленията на неговия икономически съветник Лари Къдлоу, който призна, че тези действия могат да се отразят и на американските компании, предаде АФП.

"Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай. Припомнете си, че те не изпълниха ангажиментите си към нас и се опитаха да ги предоговорят", написа Тръмп късно снощи в Туитър.

"Ние ще внесем десетки милиарди долари от митата от Китай. Вносителите на продукти могат да ги произвеждат сами в САЩ (идеално), или пък да ги купуват от страни, които не са подложени на мита", допълни Тръмп.

Малко по-рано, отговаряйки на въпрос на телевизионния канал Фокс нюз Къдлоу бе принуден да признае, че митата не се плащат директно от Китай, а от американските компании вносители.

"В действителност и двете страни ще плащат. Двете страни ще плащат това", каза Къдлоу, след като журналистът настоя за отговор. "Двете страни ще пострадат от това", каза още икономическият съветник на Тръмп. После той побърза да допълни, че доброто състояние на американската икономика ще позволи да се смекчат евентуални отрицателни последици.