Статистическата служба на Нидерландия (CBS) проучва проблем при измерването на цените на енергията, който според нея е довел до завишаване на отчетената инфлация в страната, а вероятно и в други европейски държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инфлацията в Нидерландия, регистрирана през октомври, достига 16,8 процента на годишна основа, значително над средното равнище за страните от еврозоната, което е 10,6 на сто.

Нидерландската статистическа служба отбелязва, че проблемът се състои в това, че тя отчита само новоподписани договори, за да определи разходите на едно средностатистическо домакинство в страната за закупуването на природен газ и електроенергия. Много домакинства обаче потребяват енергия въз основа на по-стари договори, в които са заложени по-ниски цени.

"Въздействието на този проблем може да се окаже съществено, тъй като стойността на енергията съставлява около половината от тазгодишния ръст на цените", се казва в съобщение на статистическата служба.

Наскоро националната статистическа служба започна да събира информация от компаниите за комунални услуги за всички съществуващи договори с клиентите им, а не само за новите.

Въз основа на данните за около 75 процента от домакинствата, агенцията смята, че инфлацията през август всъщност възлиза на само 7,5-9,6 на сто, в сравнение с 12-те процента, които е отчела.