Гръцкият парламент одобри снощи междудържавното споразумение за строежа на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), който ще доставя газ директно от находища в Израел и Кипър, предаде ТАСС и БТА.

Споразумението беше подписано в Атина от Гърция, Израел и Кипър на 2 януари. Турция остро критикува инициативата, която според нея пренебрегва правата на Анкара и кипърските турци.

"Споразумението не е насочено срещу никого, но е непряк отговор на провокациите на Турция", е заявил в парламента министърът на енергетиката на Гърция Костис Хадзидакис, цитиран от агенция Спутник.

В подкрепа на споразумението гласуваха депутатите на управляващата Нова демокрация, опозиционната СИРИЗА, центристкото Движение за промяна и дясната партия Гръцко решение, а против бяха представителите на Комунистическата партия и лявата МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

"Това споразумение е прокарвано от САЩ", заяви по време на дебатите Никос Каратанасопулос от Комунистическата партия. Според депутата газопроводът е "част от логиката на САЩ за намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ и ограничаване на присъствието на Русия в по-широкия регион".

Хадзидакис потвърди, че САЩ подкрепят проекта, но настоя, че тръбата има историческо значение за Гърция, тъй като засилва международната й политическа позиция и стратегическото сътрудничество с Кипър и Иразел, а наред с това разкрива работни места и насърчава конкурентноспособността на вътрешния пазар за газ.

По думите на министъра скоро ще се състои среща във формат 3 плюс 1 на министри на Гърция, Кипър, Израел и САЩ.