"Вдигането на капиталовите резерви на една от българските банки е последното условие, което остава на България, за да изпълни условията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за присъединяване към банковия съюз и чакалнята на еврозоната" - това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг днес.

Това става, след като вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ще направи всичко възможно да влезе в чакалнята до края на април.

"Продължаваме по предварително одобрения план между България и членките на еврозоната. На 12 юли 2018 година заявихме, че искаме едновременно да влезем в чакалнята и банковия съюз. Остава една стъпка, за да бъде изпълнен напълно този план и следващите седмици ще работим активно за последния елемент. Имаме уверение, че ангажиментите са непроменени. Ако си свършим работата, ще успеем да се присъединим. Новото е, че съсредоточаваме всичките си усилия за изпълнение на последната мярка, за да получим положително решение. На две от банките бе препоръчано да формират допълнителни капиталови буфери, едната го е изпълнила, другата на 70% и й остава още малко. С това последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат", поясни Горанов.

Самият Борисов пък коментира, че няма никакво смекчаване на критериите.

"Никога не бих си позволил да кажа, че работим толкова активно ако нямаме достатъчно уверения. За нас е изключително важна мярката, за да гарантинраме не знаейки колко ще продължи тази криза. Растежът ни беше по-голям от другите страни в ЕС. Безработицата ни беше най ниската в историята ни. Европа знае колко дисциплинирани и подредени сме. Имаме най-нисък външен дълг. Доверието, което сме изградили, се надявам да ни помогне и сега. Нашата икономика е свързана с другите големи, като немската. Ако тяхната не заработи и нашата не може. Въпросът с коронавируса трябва да се реши глобално. В момента, който имаме лекарство, светът ще тръгне веднага напред", уточни  министър-председателят.

"Няма никаква нужда хората да се струпват пред банковите офиси, за да отложат плащанията си по кредити. Методологията не го изисква. Почти всички операции не изискват посещение на банкови офиси", каза още Горанов по другата гореща тема в последните седмици.

Срокът за разсрочване на кредите до края на годината ще е достатъчен, за да може затруднените компании да преминат през пика на кризата, увери министърът. 

"Благодаря на търговските банки и БНБ, които приеха единен механизъм за разсрочване на задължения в срок до 6 месеца, който изтича до края на годината. Разбира се, на разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или с предсрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г. Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения. Разписани са три стандартни механизми - отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на главница до 6 месеца и механизъм за револвиращи продукти", поясни Горанов.

И обяви, че механизмът за отсрочване на кредити е публикуван на страницата на БНБ.