Започна глобална надпревара за производството на милионите термопомпи, необходими за декарбонизиране на отоплението, като азиатските и източноевропейските страни взеха преднина. Почти цялото отопление в Европа трябва да бъде щадящо климата до 2050 г., за да се постигне целта на ЕС за декарбонизация - и термопомпите все повече се разглеждат като основния начин за постигане на това. Това е записано в специалния доклад на Euractiv Heat pumps: Gearing up for the boom years.

"Доколкото мога да видя, термопомпите сега отбелязват голямо развитие", каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (IEA), който представи специален доклад за бъдещето на термопомпите миналата година.

Страните от ЕС от Централна и Източна Европа вече имат комфортна преднина в производството, благодарение на евтината и квалифицирана работна ръка.

ЕС иска допълнителни 10 милиона единици термопомпи, които да бъдат инсталирани до 2027 г., за да се намали зависимостта на блока от вноса на руския газ. Индустрията процъфтява, като световните сили се борят за пазарен дял в един от ключовите бъдещи чисти пазари.

"Това е много важен момент за производството на термопомпи и за правителствата в Европа, Северна Америка, Азия и извън тях", каза Бирол. За традиционния европейски отоплителен сектор, в който работят почти два милиона души по веригата на доставки, това десетилетие бележи значителна промяна в концепцията.

През 2021 г. във веригата за стойност на термопомпата са заети 117 000 души, като около 37% (44 000) работят в производството, е записано в скорошен доклад на Европейската комисия. Тази верига на стойността произвежда около 73% от текущите нужди на ЕС от термопомпи.

Наблюдателите вече виждат очертаващата се долина на термопомпи, която се формира в региона между Полша, Чехия и Словакия. Тук големи производители като Daikin в Бърно и Лодз, Viessmann в Легница, Bosch в Dobromierz, Panasonic в Пилзен, Vaillant в Сеница и Stiebel в Попрад в момента изграждат огромни предприятия на зелено.

Най-големият победител досега е Полша. Страната с население от 38 милиона души успя да привлече най-големия дял от потвърдените инвестиции в индустрията за термопомпи до момента - надхвърляйки цифрата за Германия, страна, която е два пъти по-голяма.

"Полша е страна с голям брой квалифицирани работници", каза Хиромицу Ивасаки, вицепрезидент за Европа в Daikin, когато японският производител обяви инвестиция от €300 милиона за финансиране на нова фабрика в Лодз миналата година.

"Всички отоплителни продукти, продавани в ЕС, също се произвеждат в Европа", добави той, цитирайки "стратегията за близост" на Daikin като друга причина за разполагането на своите производства в този регион.

3eNews