Петролните гиганти като ExxonMobil и Royal Dutch Shell поддържат изключително голямо присъствие в глобалната дискусия за промените в климата, работейки за подкопаването на научния консенсус и забавяне на напредъка при взимането на политически решения. Такива поне са заключенията на екологичната мониторингова организация Climate Investigations Center (CIC), цитирани от Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Докладът на организацията твърди, че организациите на компании в бизнеса с изкопаеми горива са изпратили над 6400 представители при провеждане на преговори за промените в климата от 1995 г. насам, включително представители от Shell, BP и ExxonMobil.

От последната компания отказаха коментар във връзка с доклада, а другите две не отговориха на запитване, посочват от Bloomberg.

Заключенията на CIC подкрепят сходен доклад от април, който обвинява Глобалната климатична коалиция - индустриална група, финансирана от компании в сектора на изкопаемите горива, че е работила с цел дискредитиране на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, подкопавайки Протокола от Киото.

Въпреки че Глобалната климатична коалиция е разпуснат през 2001 г., нейните членове продължават да посещават мероприятия, представлявайки различни организации, показват данните на CIC.

Бивши членове на организацията са посещавали събития като представители на други структури, сред които Международната асоциация за търговия с емисии (IETA) и Световният бизнес съвет за устойчиво развитие (WBSCD). От 2002 г. насам тези две групи заедно са изпратили 2673 делегати при провеждането на различни дискусии за опазване на климата.

ExxonMobil, Shell и BP са част най-малко от едната от двете групи, показва проверка на сайтовете на организациите. Заедно трите компании допринасят за 5,2% от индустриалните парникови газове, отделяни в атмосферата, от 1988 г. до 2015 г., показват данни на организацията CDP за големите замърсители.

"Макар Глобалната климатична коалиция да я няма, нейното влияние може и да не си е отишло", посочва Джеси Браг, медиен директор на активистката организация Corporate Accountability. По думите му новият доклад "свързва точките и подсилва довода защо правителствата трябва да се вгледат във влиянието на търговските асоциации на изкопаемите горива на международно ниво", заяви той.

Въпреки това присъствието на индустрията е задължителна част от дебатите за защита на околната среда. Без съдействие от страна на бизнеса би било невъзможно да се приложат необходимите мащабни промени за борба с климатичните промени.

Но налице трябва да е разграничаване между участие и възпрепятстване.