Германската асоциация на градовете и общините изрази скептицизъм по отношение на идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица за общинските служители. "Намаляването на броя на работните дни няма да бъде възможно. Тази идея не съответства на обществените нагласи и очаквания", заяви пред ДПА Герд Ландсберг, президент на асоциацията, цитиран от БТА. Той отбеляза, че обществеността очаква услугите, предоставяни от общинските администрации, да бъдат достъпни през всички работни дни.

"Подобряването на обществените услуги, постигането на по-голяма удовлетвореност от (работата) една по-ефективната администрация, за съжаление, не винаги се постигат с по-малко работни дни", посочи Ландсберг.

Някои германски компании са въвели четиридневна работна седмица, без да намаляват заплатите на своите служители.

Общинските власти в Менген, провинция Баден-Вюртемберг, също въведоха пробно четиридневна работна седмица за служителите си. Те обаче са длъжни да отработват всички работни часове, които се изискват в рамките на една нормална работна седмица.

Междувременно британското правителство забрани пробното въвеждане на четиридневна работна седмица, въведено от властите в една от английските общини, предаде ДПА.