Германската компания за междуградски автобуси ФликсБус (FlixBus) обяви окончателното придобиване на френските автобусни компании Евролайнс (Eurolines) и изилайнс (isilines) от френския транспортен оператор Трансдев (Transdev), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Финансови подробности не бяха оповестени. Операцията ще позволи на ФликсБус да получи контрола над парижката автогара на Евролайнс, Париж-Галиени (Paris-Gallieni), в община Баньоле.

Дружеството Евролайнс, присъстващо във Франция най-вече с марката изилайнс, развива дейност и в Холандия, Белгия, Чехия и Испания. То разполага с автобусна мрежа в 25 страни. Миналата година компанията е превозила 2,5 милиона пътници.

Групата ФликсБус, която още преди това придобиване притежаваше над 50 процента от пазара в сектора, е превозила 45 милиона пътници в 29 страни.

Според президента и главен изпълнителен директор на групата Трансдев Тиери Мале сделката ще позволи на френския оператор да съсредоточи дейностите си към обществения транспорт и обслужването на предприятия.

С това придобиване във Франция остават само две автобусни компании - ФликсБус и Уибус (Ouibus), филиал на националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF), която предстои да бъде купена от френската платформа за споделено пътуване БлаБлаКар (BlaBlaCar). Уибус ще бъде преименувана на БлаБлаБус (BlaBlaBus) и ще пусне свои автобуси на германския пазар