Здравната криза и политическата нестабилност нарушават инвестиционния климат, а инфлацията намалява потреблението, отчита Germany Trade and Invest (GTAI) в публикацията си "Икономически перспективи - България (декември 2021)", цитирана от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, предаде БТА.

Икономиката на България бавно се възстановява от рецесията, посочват от GTAI. Отложените публични и частни инвестиции оказват негативно влияние върху развитието на брутния вътрешен продукт (БВП).

Европейската комисия (ЕК) е обезпокоена от застоя в изпълнението на важни реформи и инвестиционни проекти, отбелязват от GTAI и изтъкват, че това е резултат от политическата криза, която продължава от пролетта - след два опита, сформирането на стабилно правителство се проваля. 

Икономическо развитие: Остава малко под нивото отпреди кризата

За 2021 г. ЕС прогнозира ръст на реалния БВП от едва 3,8 на сто, а за 2022 г. - от 4,1 на сто, се отбелязва в публикацията. Виенският институт за международни икономически изследвания wiiw дори очаква ръст от 3,5 на сто за 2021 г. и само 3,3 на сто за 2022 година. През 2020 г. БВП е спаднал с 4,4 процента в реално изражение, отчита ЕК.

Потреблението е стълб на растежа

Потреблението се ускорява от повишаването на заплатите, преди всичко поради стегнатия пазар на труда и по-голямата склонност на населението да тегли заеми. През летните месеци туристическата индустрия засили частното потребление. Туризмът е ключов отрасъл, дойдоха с около 40 на сто по-малко международни гости, отколкото през 2019 г., съобщава Националният статистически институт (НСИ), цитиран в публикацията.