Германия ще избегне рецесия тази година, потвърди днес правителството, цитирано от Франс прес. Водещата европейска икономика е устояла по-добре от очакваното на последиците от войната в Украйна.

Според последните прогнози на икономическото министерство Германия ще регистрира растеж от 0,2 на сто през 2023 година, предаде БТА.

Миналата есен Берлин очакваше свиване от 0,4 на сто на брутния вътрешен продукт на фона на скока на цените на електроенергията за промишления сектор и спада на покупателната способност на германците.

Бизнес климатът се подобрява

Индексът на бизнес климата се повишава до 90,2 пункта през януари спрямо 88,6 пункта през декември, което се дължи на значително по-малко песимистичните очаквания на бизнеса в Германия. Това сочат най-новите данни на мюнхенския икономически институт "Ифо" (Ifo), разпространени днес до медиите.

Германската икономика започва 2023 г. с повече увереност, въпреки че местните компании са до известна степен по-малко доволни от текущото си състояние.

В производствения сектор индексът на бизнес климата продължи възходящата си посока. Компаниите оцениха текущото си състояние като по-добро. Техните очаквания за идните шест месеца също бяха значително подобрени. Обемът на поръчките намалява, но остава на високо ниво. Експертите на "Ифо" предвиждат обемът на производството да се увеличи през следващите месеци.

В сектора на услугите бизнес климатът също се подобри. Доставчиците на услуги са по-малко песимистични по отношение на предстоящите месеци. Сегашният им бизнес обаче се развива по-слабо. Това се отнася по-специално за фирмите, занимаващи се с транспорт и логистика, както и за хотелиерския сектор.

През текущия месец индексът в търговията се повиши значително. Очакванията сред предприемачите се подобриха особено силно. Секторът продължава да оценява текущото си състояние като умерено положително.

Бизнес климатът в строителството се подобрява слабо през януари. Германският бизнес е по-малко песимистично настроен за идните месеци, но и по-малко доволен от сегашното си положение.

Потребителското доверие расте

Според най-новото изследване германското потребителско доверие се очаква да подобри за четвърти пореден месец през февруари на фона на устойчивото възстановяване на икономическите очаквания и на подобрени перспективи за доходите. Причина за това се явява забавянето на цените на енергията, които се покачват по-слабо, както и правителствените мерки за намаляване на разходите, сочат най-новите данни от проучване на Ге еф Ка (GfK), проведено от 5 до 16 януари, съобщи ДПА.

Прогнозният индекс на потребителското доверие се покачи до -33,9 пункта за февруари от -37,6 пункта за януари. Първоначалната януарска оценка сочеше -37,8 пункта.

По-рано икономисти предвиждаха индексът да се покачи до -33 пункта.

"Спадащите енергийни цени, като тези на бензина и мазута, гарантират, че настроенията на потребителите са по-малко мрачни", обясни Ролф Бюркъл, експерт на Ге еф Ка. Въпреки това 2023 г. ще бъде трудна за местната икономика, добави той.

Според него личното потребление няма да има положителен принос за цялостното икономическо развитие през настоящата година. Това се вижда и от все още много ниското ниво на показателя.

Склонността на потребителите към покупки продължи с колебливото си представяне през януари, тъй като домакинствата очакваха значително по-високи сметките за отопление през идните месеци, пише още в заключенията от проучването.