Германското министерство на икономиката преразгледа към силно понижение прогнозата си за икономическия растеж през тази година и вече очаква нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с едва 1 на сто спрямо обявените през есента 1,8 на сто, предаде Франс прес.

Както се очакваше Берлин прогнозира рязко забавяне на растежа спрямо отчетените през 2017 година 2,2 на сто и 1,5 процента през 2018 година. Това се дължи на неблагоприятната "международна среда", съчетаваща неяснотите около Брекзита, търговския конфликт и данъчната конкуренция на Съединените щати.

Преразгледаната надолу прогноза не е изненада, тъй като информацията изтече миналата седмица в медиите. Тя последва също така същественото понижение на прогнозата за растежа на Германия на Международния валутен фонд (МВФ), който вече очаква нарастване на БВП само с 1,3 на сто (-0,3 пункта).

Най-голямата европейска икономика обаче може да разчита на солидното вътрешно търсене и ниска безработица, която се очаква да намалее до 4,9 на сто тази година спрямо 5,7 и 5,2 на сто съответно през 2017 и 2018 година. Очаква се и увеличение на нетните доходи на служителите с 4,8 на сто през 2019 година.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер обобщи, изтъквайки, че Германия навлиза в десета поредна година на растеж - най-продължителният процес на експанзия от 1966 година - но продължава да трупа предизвикателства, на които трябва да се противопостави.

Близкият до канцлерката Ангела Меркел консерватор призовава за серия реформи за облекчаване на данъчната система и подготовка за бъдещето чрез ускоряване "например на производството на батерии и изкуствен интелект".

Петер Алтмайер обеща предложение за фискална реформа още през първата половина на годината.

За целта Берлин разчита на бюджетен излишък от 59,2 милиарда евро през 2018 година - нов рекорд от обединението на страната през 1990 година.