Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) - 62-годишният бразилец Роберту Азеведу, днес официално подаде оставка по семейни причини и съобщи, че не няма политически амбиции, предаде Франс прес. Той ще напусне поста си в края на август, една година преди да изтече мандатът му.

Това е лично решение, семейно решение, и съм убеден, че това решение служи по-добре на интересите на тази организация, заяви Азеведу на виртуална среща с представители на страните членки на СТО.

Азеведу е начело на търговската организация с централа в Женева от 2013 година. Сегашният му втори мандат изтича в края на август 2021 година.

Шефът на СТО съобщи през април, че според прогнозите на организацията световната търговия да се свие с 13 до 32 процента тази година заради кризата с коронавируса.

СТО бе изправена пред проблеми в системата си още преди пандемията да срине глобалната търговия.

Редица страни поискаха нов механизъм за уреждане на търговските спорове, след като САЩ на практика не позволяваха на Апелативния орган да работи, блокирайки назначаването на нови съдии и призовавайки за реформа в СТО.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър даде висока оценка на работата на Азеведу на СТО.

Въпреки многото недостатъци на Световната търговска организация Роберту ръководи институцията добронамерено и със здрава ръка, се посочва в изявление на Лайтхайзър, цитиран от Асошиейтед прес.

Той трудно ще бъде заменен, допълва постоянният търговски представител на САЩ.