Международният валутен фонд проучва допълнителни инструменти за предоставяне на финансиране на най-бедните страни в света и други засегнати тежко от коронавирусната пандемия, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя призова финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 да обмислят удължаването на мораториума върху дълга на най-бедните страни и след края на годината, както и да работят за по-голямо участие на частния сектор.

Предвид тежестта на кризата и съществуващите още преди нея високи дългове трябва да се помисли за по-всеобхватни дългови облекчения за много страни, добави Георгиева. Тя участва във виртуалната среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20, председателствана от Саудитска Арабия и посветена на възстановяването на световната икономика.

"Трябва да се обединим, за да помогнем на най-бедните и най-уязвими икономики, особено тези, които се борят с големи дългове и зависят от силно засегнати сектори на икономиката", подчерта тя, цитирана от ТАСС.

По-късно финансови лидери на страните от групата на 20-те водещи световни икономики обещаха да продължат да използват "всички достъпни политически инструменти", за да се борят срещу коронавирусната пандемия и да укрепват световната икономика, но предупредиха, че перспективите остават несигурни, предаде Ройтерс.

След виртуална среща днес финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 декларираха в изявление, че глобалната икономика ще се възстанови и икономиките постепенно ще бъдат отворени, но са необходими допълнителни действия, за да се гарантира растежа. "Решени сме да продължим да използваме всички достъпни политически инструменти, за да опазим живота, работните места и доходите на хората, да подкрепим глобалното икономическо възстановяване и да подобрим устойчивостта на финансовата система", заявиха те след края на срещата.

Над 14,14 милиона души се заразиха с коронавирус, който причини смъртта на най-малко 596 576, показва преброяване на Ройтерс. Водещата световна икономика САЩ е на първо място по брой на жертвите. Ограничителните мерки, целящи да помогнат за забавяне на разпространението на болестта, предизвикаха големи сътресения в глобалната икономика, като засегнаха най-тежко най-бедните страни.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова днес страните от Г-20 да обсъдят възможността за намаляване на дълговете на най-бедните страни, за да се минимизират икономическите последствия от коронавируса, предаде ТАСС. Той отправи предложението си на виртуалната среща днес.

Малпас добави, че е необходимо и мораториумът върху дълговете на най-бедните страни да бъде удължен до края на 2021 г. и подчерта, че са необходими спешни действия, защото ситуацията в развиващите се страни става все по-тежка.