Френският премиер Едуар Филип съобщи днес, че атомната електроцентрала "Фесенхайм", на границата с Германия, ще бъде закрита в края на юни, а един от реакторите й ще бъде спрян този уикенд, предаде Асошиейтед прес.

АЕЦ "Фесенхайм" е на една и съща възраст с авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима-1″. Тя е построена през 1977 г.

В днешно съобщение решението е определено като "първа фаза" на френската енергийна стратегия, очертана от президента Еманюел Макрон през 2018 година. Планът призовава за балансиране на ядрената енергия и електроенергията от възобновяеми източници. Въглищните централи трябва да бъдат закрити до 2022 година, за да се намалят парниковите емисии, се посочва в изявлението.

Реактор номер 1 ще бъде спрян в събота, а целият комплекс ще бъде закрит на 30 юни.

Германия отдавна призовава централата, която е най-старата във Франция, да бъде спряна. Това ще бъде първият ядрен комплекс, който ще бъде закрит по плана на Макрон.

Франция зависи от ядрената енергия повече от всяка друга страна, като получава около три четвърти от електроенергията си от ядрените централи. Когато Макрон представи френската енергийна стратегия през 2018 година за идните 30 години, каза, че 14 ядрени реактора (от общо 58, които работят сега в 19 централи), ще бъдат закрити до 2035 година. Франция ще ограничи количеството енергия от ядрени централи до 50 процента дотогава.