5G спектърът на Франция ще бъде продаден на цена от 2,17 млрд. евро (2,4 млрд. долара), обяви представител на властите тази неделя. Сумата е значително по-висока от предварително препоръчваната от телекомуникационния регулатор в страната Arcep, предава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Наясно с големите инвестиции, необходими за пускането на новото поколение мобилни технологии, президентът на Arcep Себастиен Сориано заяви по-рано през седмицата, че минималната цена за продажбата на спектъра не трябва да надвишава 1,5 млрд. евро.

Френският министър на икономиката има финалната дума за цената на честотите.

"Цената, която предлагаме, ни изглежда разумна", коментира делегираният министър на икономиката Агнес Пание-Рунашер пред вестник Les Echos. "От правителството зависи да поеме отговорностите си и да реши", посочи тя. 

Arcep даде начало на дългоочакваната продажба на 5G спектъра в четвъртък, с което се сложи край на месеците интензивни дебати между четирите телекомуникационни оператора и властите за това как най-добре да се приложи новата мобилна технология.

Неразбирателствата между финансовото министерство и телекомуникационните органи за спектъра и минималната цена за 5G честотите забавиха процеса, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

За френските власти основният проблем е да намерят точния баланс между набирането на средства от продажбата и избягването на прекалената финансова тежест върху телекомуникационните оператори, така че те да могат да пуснат мрежата по-бързо.

Германия и Италия генерираха 6,5 млрд. евро всяка чрез аукционите за 5G - сума, която шокира индустрията и засили притесненията сред четирите френски телекомуникационни оператора - Orange, SFR, Iliad и Bouygues Telecoms, чиито маржове вече са засегнати от продължаващата ценова война.