Франция ще изисква да бъде въведена "гъвкавост" в темпа на намаляване на прекомерните държавни дефицити в ЕС за страните, които инвестират в екологичния преход или отбраната. Това заяви днес министърът на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес, преди ключовото заседание на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси в Брюксел.

Пактът за стабилност и растеж "трябва да се обърне към бъдещето, а не към миналото", заяви Льо Мер, като се даде възможност на страните с прекомерен дефицит да могат да го намалят не толкова рязко, ако инвестират в тези области.

Това е "червена линия, която Франция няма да премине", заяви финансовият министър на кратка пресконференция.

На фона на дискусиите за нови бюджетни правила в ЕС, съсредоточени върху задължението за страните с прекомерен дефицит да намалят структурния си дефицит с по 0,5 процентни пункта годишно, Брюно Льо Мер смята, че гъвкавост от 0,2 процентни пункта при това правило би била "разумна".

Този въпрос се вписва в "10-те процента" несъгласие с германския му колега Кристиан Линднер преди днешната следобедна дискусия по бюджетните правила в Брюксел.

"Искаме този стимул, за да инвестираме и да направим структури реформи, независимо от финансовата ситуация на страната", настоя той. Според него "бъдещето на европейския континент зависи от това".

"Това е много силно мое лично убеждение: именно сега се заложени на карта идните три десетилетия на Франция и на Европа", заяви той, подчертавайки, че с колегите си трябва да са "политици, а не техници".

"В противен случай Европа ще излезе от надпреварата за 21-и век и няма да може да се конкурира със САЩ, Китай, Индия и нововъзникващите сили", отбеляза Брюно Льо Мер.