Рейтинговата агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен от "BB" на "BB+" със стабилна перспектива, което доближава рейтинга на страната на само едно стъпало от инвестиционния, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Решението на "Фич" от петък беше приветствано от гръцкия министър на финансите Христос Стайкурас, който го определи като потвърждение, че "националната цел за постигане на инвестиционен рейтинг през 2023 г. - с многобройни ползи за обществото и икономиката - е осъществима".

Задоволство от новината изрази и премиерът Кириакос Мицотакис, който написа в Туитър, че правителството му е напълно отдадено на "реформаторския дневен ред за привличане на инвестиции, създаване на работни места и ускоряване на растежа".

Като основни причини за повишаването на кредитния рейтинг на Гърция агенцията посочва подобряването на фискалните резултати и намаления риск за банковия сектор.

По-конкретно "Фич" очаква продължаване на намаляването на дефицита на общото управление до 1,8 процента от БВП от 3,8 процента, колкото е оценката за 2022 г. Отчасти това се дължи на оптимизацията на временните мерки за подкрепа. Това би довело до подобряване на първичния баланс с 2,5 процентни пункта до излишък от 0,9 процента през 2024 г. и до балансирана позиция през 2023 г. "Фич" отбелязва, че съществува известна несигурност за финансовите политики след изборите, но рисковете се ограничават от широк ангажимент за фискална умереност и от скорошните резултати в тази сфера.

Що се отнася до публичния дълг, който според оценките отбелязва рекорден спад от 24,5 процентни единици до 170 процента от БВП през 2022 г., агенцията очаква, че спадът ще продължи с по-нисък темп в средносрочен план, главно благодарение на високите първични излишъци, и ще спадне до 160,6 процента през 2024 г.