Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) може да понижи суверенния рейтинг на САЩ, който в момента е на най-високата степен ААА, ако продължи спирането на работата на правителството и възникнат проблеми с повишаването на тавана на дълга, предаде Ройтерс.

"Ако това спиране на работата (на федералното правителство) продължи до 1 март, а таванът на дълга се превърне в проблем няколко месеца по-късно, ще бъдем принудени да помислим за политическата рамка, неспособността да се приеме бюджета и дали това е съвместимо с тройното А", посочи ръководителят на отдела за суверенни рейтинги Джеймс Макормак. "От гледна точка на рейтинга проблемен е таванът на дълга", отбеляза той.

Днес частичното спиране на работа на федералните агенции навлиза в 19-ия си ден. Това стана, след като републиканците и демократите в Конгреса на САЩ не можаха да съгласуват параметрите на държавния бюджет, в който президентът републиканец Доналд Тръмп иска да бъдат включени разходите за издигането на стена на границата с Мексико.

Според закона правителството може да увеличава заемите до 1 март 2019 година, след което ще влезе в сила т. нар. таван на дълга, който не позволява увеличаване на задълженията над прага, достигнат до този срок. След политическата криза през 2007-2008 година се наложи неколкократно да бъде повишаван този таван, което всеки път бе съпътствано от остри политически битки между демократи и републиканци.