След проведената среща на земеделски производители и съставения Инициативен комитет се взеха решения за общонационален протест за спасяване на българското земеделие, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В 10 часа в понеделник фермери ще блокират възлови точки в цяла България и столицата, а ден по-късно протестът ще се концентрира в София.

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора - превозвачи и търговци на земеделска техника.

"Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство", категорични са от асоциацията.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

"Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим, докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти ", заявиха обединените организации.

Фермерите са категорични, че ако управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, те няма да се приберат от площадите.

На брифинг пред медиите Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви:

"Това, което се случи днес в Народното събрание беше падение, но ни направи огромна услуга - за пръв път се обединява целият сектор, това е наистина прецедент."