Отслабнаха някои от силите, които задържаха икономическия растеж на САЩ през миналата година, но рисковете за перспективите остават, особено по отношение на китайския коронавирус, посочи председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в речта си, която малко по-късно днес той ще представи по време на неговото изслушване от Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите.

"Ние внимателно наблюдаваме появата на коронавируса, която може да доведе до сривове в Китай и те могат да се прехвърлят към останалата част от световната икономика", подчерта Пауъл.

В доклада на шефа на Фед пред Конгреса на САЩ относно паричната политика се отбелязва наличието на нестабилност в корпоративния и финансов сектор на Китай, което може да го направи уязвим към неблагоприятни шокове.

Джером Пауъл повтори неотдавнашните насоки на Фед "на изчакване" по отношение на паричната и лихвена политика, като настоящите лихвени процентите "вероятно ще останат подходящи", стига икономиката на САЩ да продължи да се развива в съответствие с прогнозите за стабилен растеж.

"Разбира се, нашата политика не се намира на предварително зададен курс", посочи той и добави: "Ако се появят развития, които водят до съществено преразглеждане на нашите перспективи, ние бихме отговорили по съответен начин".

Пауъл посочи, че Фед е бил в състояние да поддържа стабилна политика през последните 12 седмици, тъй като неотдавна намаляха някои неизвестни около търговията, визирайки подписната "първа фаза" от търговската сделка САЩ-Китай. В същото време имаше и някои признаци, че глобалният икономически растеж "може да се стабилизира".

Централните банкери от Фед смятат, че настоящата приспособима парична политиката е подходяща за подпомагане на растежа и повишаване на инфлацията до целта на централната банка от 2%, отбеляза Джером Пауъл. "Ако постъпващите данни подкрепят това убеждение, настоящата паричната политика ще остане подходяща", допълни той.

"Ако обаче икономиката на САЩ започне да изпитва проблеми в момент, когато основната лихва на Фед е вече толкова ниска, за фискалната политика на Белия дом ще бъде важно да подпомогне подкрепата за икономиката", посочи Пауъл в речта си пред американските конгресмени.

Той също така призова Конгресът да постави федералния бюджет на по-устойчив път, докато икономиката остава здрава. Неотдавна Бюджетната служба към Конгреса прогнозира дефицит от над 1 трилион долара през всяка от следващите десет години. По-устойчив път на федералния бюджет би дал възможност на управляващите в САЩ да използват фискалната политика при спад на икономическия растеж в дългосрочен план.