Американската компания Gibson Brands Inc., един от водещите производители на струнни музикални инструменти в света е обявила фалит. Това става ясно от прес-съобщение на компанията.

Дългът, причинил фалита е около 500 милиона долара. Управлението на основаната през 1902 година компания вече е поето от кредиторите. Вече е отпуснат и спешен заем от 135 милиона долара, с който кредиторите се надяват да стабилизират производството.

" Започнахме преструктуриране на Gibson Brands Inc. и вече имаме придвижване от мъртвата точка. Продадени са марки, които не са значими за нас, увеличихме продажбите и намалихме дълговете", каза изпълнителният директор Хенри Юшкевич.

Освен под собственото си име фирмата произвежда китари и с марките: "Епифон", "Крамър", "Вали Артс", "Тобиас", "Стейнбъргър" и "Каламазо". В добавка към китарите компанията разшири обхвата на производството и с клавишни инструменти под марката "Балдуин", барабани под марката "Слингърланд", както и най-различни аксесоари за музикалната индустрия.