Лидерите на страните членки на Европейския съюз отложиха за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че по въпроса има остри разногласия между отделните държави.

Лидерите на 27-те се събраха вчера на двудневна среща в Брюксел. От заключенията от първия ден от заседанието на Европейския съвет става ясно, че решението за новите цели за намаляване на парниковите емисии до 2030 г. е оставено за декември. ЕС иска да уведоми навреме ООН за новите си цели в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Европейската комисия иска понижение от поне 55 процента спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне съюзът "въглеродна неутралност" до 2050 г. Сега целта е 40 на сто. Европейският парламент настоява за цел от поне 60 процента, припомня Франс прес.

Единайсет държави от ЕС, сред които Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха в писмо целевото равнище от 55 на сто. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел, отбелязва Франс прес.

Като средно равнище за ЕС 55 процента е постижима цел, но не и за Чехия, предупреди чешкият премиер Андрей Бабиш.

Българският министър-председател Бойко Борисов изрази загриженост за минния сектор в своята страна и каза, че по предварителни оценки България може да си позволи съкращаване на парниковите емисии с до 40 процента, отбелязва Франс прес.

Разногласията за целите остават силни и Германия, ротационният председател на ЕС, отложи евентуалното решение за срещата на върха на 27-те на 10 и 11 декември.

До края на годината не остава много време и за да може преговорите с Европейския парламент да приключат до средата на декември, министрите на околната среда на страните членки трябва да постигнат споразумение за "тяхната версия за закона за климата" още на срещата си на 23 октомври, предупреди обаче вчера Паскал Канфен, председателят на комисията на ЕП по околната среда.