Възможните промени на политиката на бъдещо коалиционно правителство в Италия между антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" увеличават загрижеността, но е нужно да се изчака, за да се види как тази политика ще се прилага на практика. Това мнение изказа членът на Европейската централна банка Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс и Инвестор.

"Това е нещо, което създава много нервност, от друга страна, разбира се, трябва да изчакаме. Не виждаме ефекта от предлаганите мерки, не виждаме какво наистина предстои", посочи той по време на конференция в Прага.

"Надявам се, че на практика бъдещото италианско правителство ще има много по-мъдър подход, отколкото това, за което днес четем по вестниците", допълни Новотни. 

Новината, че двете антиситемни партии са готови с името на новия премиер на Италия провокира напрежение на италианските фондови и дългови пазари в началото на днешната търговия. Индексът MIB на Миланската борса отвори сесията със солиден спад от близо 1,5% преди да последва негов добър отскок, като през обедните часове италианският фондов индекс се понижава с едва 0,3%. Същевременно италианските облигации остават под натиск от продажби с оглед на планираните от новите управляващи големи държавни разходи при намаляващи данъци, които могат да увеличат допълнително и без това огромния държавен дълг.

Доходността по 10-годишните италиански дългови книжа нарасна към 2,298%, достигайки ново най-високо ниво от октомври 2017 г. насам. Лихвеният спред между тези книжа и аналогичните германски облигации пък се разшири до 7-месечен връх от 169 пункта.