Естония започна да тества един от първите дигитални имунизационни паспорти в света. Целта е безопасно завръщане на хората по работните им места след края на пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изпробваният дигитален имунизационен паспорт е разработен от стартъпите в областта на новите технологии Трансфъруайз (Transferwise) и Болт (Bolt). Той ще съдържа данни от тестове, като ще позволи хората да споделят своя имунизационен статус с трета страна, например работодател, използвайки временен Кю Ар (QR) код, генериран след дигитално удостоверяване на автентичността.

"Дигиталният имунизационен паспорт има за цел да намали страха и да стимулира обществата в целия свят да продължат своя живот в условията на пандемия", обясни Таавет Хинрикус, основателят на Трансфъруайз и член на Бек ту Уърк (Back to Work) - неправителствената организация, която разработва паспорта.

Много държави и компании се опитват да създадат мобилни приложения за проследяване на контактите на заразени с новия коронавирус хора.

Световната здравна организация предупреди правителствата да не издават имунизационни паспорти, тъй като няма доказателства, че онези, които са се възстановили след заразяване с вируса и имат антитела, са защитени от ново заразяване.

Хинрикус обаче каза, че разработваният от екипа му паспорт може да помогне, когато има по-голяма яснота за имунитета срещу новия коронавирус.

Естония регистрира 1791 заразени, 64 от които са починали. По-рано този месец страната започна да разхлабва ограничителните мерки заради коронавируса, а миналата седмица създаде заедно с останалите две балтийски републики - Литва и Латвия - първата зона за свободно пътуване в Европейския съюз от началото на пандемията.