Преминаването на Европейския съюз към по-устойчива и "зелена" икономика сериозно се бави, предупреди Европейската сметна палата (ЕСП) в доклад, цитиран от ДПА и БТА.

"За съжаление преходът към кръгова икономика е почти в застой в европейските страни", посочва водещият автор на доклада Анеми Туртелбум.

ЕСП посочва, че удвояването на дела на рециклираните материали в ЕС през текущото десетилетие ще бъде "изключително предизвикателно" въпреки двата плана за действие и осигуреното финансиране от 10 млрд. евро.

Седем европейски страни - Полша, Финландия, Люксембург, Дания, Румъния, Швеция и Литва, дори отстъпиха от намеренията си за преход към кръгова икономика през последните няколко години.

В доклада са отправени критики към членките на ЕС, че влагат средства в управление на отпадъците, вместо да ги намаляват чрез подобряване на дълготрайността на продуктите и по-цялостното им рециклиране.

Плановете за действие на ЕС имаха "в най-добрия случай скромно въздействие" върху компаниите и техните модели на производство, за да станат те по-устойчиви.

ЕСП препоръчва на Европейската комисия да съблюдава по-внимателно прехода на страните членки и да стимулира достъпа им до финансиране, за да се адаптират повече продукти към кръговата икономика.

Според EСП кръговата икономика има за цел да намали отпадъците чрез запазване на "стойността на продуктите, материалите и ресурсите възможно най-дълго".

Критичната оценка на ЕСП идва, след като през юни ЕК предупреди, че повечето страни от ЕС са изложени на риск да не изпълнят целите за рециклиране за 2025 г. и климатичните цели за 2030 година.