Европейският съюз направи първата крачка към ограничаване на добива на изкопаеми горива в борбата с климатичните промени. В проектодокумент европейските лидери призовават Европейската инвестиционна банка да спре финансирането на проекти за изкопаеми горива - това би било пробив в климатичните политики на блока и огромен удар срещу въгледобвината, газодобивната и петролната индустрии.

Проектодокументът е договорен на средно ниво представители на 28-те европейски страни членки и тепърва трябва да получи зелена светлина и от посланиците, съобщава "Ройтерс". В него е записано, че Европейският съюз "насърчава Инвестиционната банка - най-големият кредитор в блока, да приеме отговорни политики".

Данните на Европейската инвестиционна банка показват, че е финансирала 2 милиарда евро в проекти за изкопаеми горива за миналата година, а за 2013-та година тази сума е почти 13 милиарда и половина евро.

Проектодокументът е подложен на обсъждане днес, а европейските държави-членки са разединени

Германия, Италия, Полша и Латвия настояват Европейската инвестиционна банка да продължи да финансира някои видове газови проекти, за да им помогне да се откажат от ядрените и въглищни централи или от съображения за енергийната им сигурност. Очаква се в петък европейските финансови министри да одобрят финалната версия на проектодокумента - една седмица преди Европейската инвестиционна банка да обсъди политиката си за енергийно финансиране.