Европейският съюз обвини днес САЩ, че застрашават международната процедура за разрешаване на търговски спорове, като блокират назначаването на нови магистрати в Световната търговска организация (СТО), предаде ДПА.

В Женева днес се проведе кризисно заседание, само ден преди да изтекат мандатите на двама от оставащите трима магистрати в апелативния орган на СТО.

Ще имаме безпрецедентна ситуация в СТО, която вече няма да може да издава задължаващи решения за разрешаване на търговски спорове, каза посланикът на ЕС в организацията Жоао Агиар Мачадо, подчертавайки, че вината е "на един от членовете" на СТО.

Още по-важно е, че е застрашена самата идея за многостранна търговска система, основаваща се на правила, допълни той.

Посланикът на САЩ в СТО Денис Шей заяви, че Вашингтон все така ще настоява апелативният орган на организацията да не представя решенията си като правни прецеденти и да спре да се нарича "международен съд".

Някои членки (на СТО) дори отказват да признаят, че проблемът съществува и не е имало дискусия защо апелативният орган се е отклонил от своята предопределена роля, каза Шей.

Спорът ескалира на фона на търговските конфликти между САЩ и техни основни търговски партньори като Китай и ЕС.

В края на миналата седмица генералният директор на СТО Роберту Азеведу каза на страните членки, че могат да възстановят механизма за разрешаване на спорове или "да отворят вратата към по-несигурни, неограничени, едностранни отношения - и по-малко инвестиции, по-слаб растеж и по-малко създавани работни места".