Европейският съюз обмисля нови енергийни данъци, за да изпълни климатичните си цели, съобщиха днес високопоставени представители, цитирани от Ройтерс, на фона на призиви от Германия за "драстични стъпки" по намаляване на въглеродните емисии.

През последното десетилетие страните от ЕС се насочват към възобновяема енергия, като създадоха най-голямата в света система за търговия с емисии, стремейки се да намалят зависимостта си от по-замърсяващи горива. Европейските правила за данъчното облагане в областта на енергетиката обаче не са променяни над 15 години, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Те са остарели и слабо съобразени с предизвикателствата на климатичните промени и развитието в енергийната политика на равнище ЕС, сочи документ, който финансовите министри ще обсъдят на срещите си днес и утре в Хелзинки.

При пристигането си за заседанието германският министър на финансите Олаф Шолц заяви, че са необходими "драстични стъпки" в борбата с климатичните промени и призова за международен подход по въпроса.

Евросъюзът проучва въвеждането на нови данъци, стимулиращи прехода към нисковъглеродна енергетика въпреки опасността от социални протести, аналогични на движението на "жълтите жилетки", потвърди в Хелзинки заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от ТАСС.

Той съобщи също, че финансовите министри ще обсъдят как да преразгледат държавните разходи, така че да подобрят качеството им и да освободят място за инвестиции, които са важни за стимулиране на икономическия растеж.