За първи път от 2002 година Европейската комисия (ЕК) не предприема правни действия срещу никоя от страните членки заради висок бюджетен дефицит или дълг, а вместо това окуражава някои от тях да харчат повече, за да подпомогнат икономиката, отбелязва Асошиейтед прес.

Изпълнителният орган на ЕС съобщи днес, че е имало риск за осем страни да не спазят поставената цел за дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и дълг, доближаващ се до 60 процента от БВП.

Сред тези страни са Испания, Франция, Белгия и Италия, които, както се твърди, не са използвали достатъчно добрата икономическа ситуация, за да подобрят състоянието на държавните си финанси.

"Това е тревожно, тъй като високите равнища на дълга ограничават възможността да се отговори на икономическите сътресения и натиска на пазара", каза вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровксис.

ЕК обаче не е предприела правни действия, за да накара някои страни да затегнат финансите си. Неотдавна тя предприе стъпки срещу Италия, чието предишно правителство увеличи значително разходите въпреки огромния дълг.

ЕК окуражава страните със стабилни финанси, най-вече Германия и Холандия, да харчат повече. На фона на забавящия се растеж експертите твърдят, че правителствата трябва да инвестират повече.

Европейската централна банка нееднократно е настоявала за повече инвестиции. Тя представи нов пакет стимули през септември, но обяви, че има граници на възможностите й и се нуждае от подкрепата на правителствата, припомня АП.