Въпреки натиска на Съединените щати, Европейският съюз не иска да изключва Хуавей (Huawei) от развитието на 5Джи (5G) мрежата в Европа, но ще наложи стриктни правила, заяви европейският комисар за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон, цитиран от Франс прес.

По думите му, не става въпрос за дискриминация, а просто за определяне на правила. Тези правила ще бъдат стриктни, ще има изисквания и разбира се Европа ще приеме всички оператори, които пожелаят да ги прилагат, допълни еврокомисарят пред евродепутати.

Бившият френски министър на икономиката, който беше и начело на Франс Телеком (France Tеlеcom), ще представи утре "кутия с инструменти", създадена съвместно от страните членки на ЕС в координация с Европейската комисия. Тиери Бретон изтъкна, че в този инструментариум ще има възможности за всяка страна, за всеки оператор, да имат няколко източника на доставки, тъй като рисковете трябва да се регулират.

По-рано днес Великобритания обяви, че ще позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуавей да има ограничена роля в изграждането на британските 5Джи мрежи.