Европейският съюз ще обмисли днес по-отбранителна стратегия спрямо Китай. Това може да даде сигнал за евентуален край на свободния достъп на китайските компании в Европа, какъвто обаче Пекин не предоставя на европейските фирми, предаде Ройтерс.

На фона на американско-китайското съперничество за икономическо и военно надмощие европейските лидери ще се опитат да намерят "среден път" по време на вечерята на срещата на върха в Брюксел.

Очаква се утре при посещението на китайския президент Си Цзинпин в Рим Италия да подпише споразумение, с което страната ще се присъедини към китайския инфраструктурен проект "Един пояс, един път". Страната ще стане първата държава от Г-7, която официално ще одобри инициативата с подписването на меморандум за разбирателство.

В този контекст еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви днес на конференция за трансатлантическите отношения, че международният икономически ред се е променил.

Китай се е превърнал в икономически и геополитически конкурент, заяви Малмстрьом преди срещата на лидерите на ЕС, посветена на Брекзит и на европейските отношения с Китай.

На фона на започващата обиколна на китайския президент във Франция и Италия европейските лидери, които са разделени в отношението си към Китай, искат да представят обединен фронт на срещата на върха на ЕС - Китай на 9 април.

Според проектоизявление за тази среща, до което Ройтерс е имал достъп, ЕС ще се опита да постави срокове на Китай да изпълни обещанията си за търговията и инвестициите, от които Пекин многократно се е отдръпвал.