Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да започне "операция" срещу Moody"s по-малко от две седмици, след като рейтинговата агенция постави Турция на преразглеждане за понижение на рейтинга.

Според държавния глава действията ще започнат след изборите в страната, насрочени за 24 юни, посочва Financial Times.

"С Божията помощ ще проведем операция срещу Moody"s след 24 юни. Moody"s прави ненужни изявления независимо от факта, че ние не сме нейни членове. Срам", заяви той, цитиран от Анадолската агенция.

Коментарите на държавния глава идват, след като на 1 юни агенцията постави Турция под ревизия само няколко месеца, след като понижи кредитния ѝ рейтинг. На този фон през януари Fitch взе решение да затвори офиса си в Истанбул. 

По-рано от Moody"s заявиха, че решението им за преразглеждане на оценката е продиктувано от очакването, че "скорошната ерозия в инвеститорското доверие в Турция ще продължи, ако не ѝ бъде обърнато внимание посредством надеждни политически действия след изборите през юни".

Също така агенцията посочи, че надеждността на турската политическа ситуация е подкопана от неефективността на паричната ѝ политика, отчасти отразяваща политическата намеса в процеса на вземане на управленски решения.

Реджеп Ердоган неведнъж е изненадвал инвеститорите със своето несъгласие с конвенционалните макроикономически теории и финансови политики.

В опит да внесат успокоение високопоставени държавни представители направиха посещение в Лондон преди няколко седмици, по време на което заявиха, че планират да предприемат действия за справяне с прегряването на икономиката. Въпреки това обаче мнозина от инвеститорите се притесняват от предстоящия вот, както и от коментарите на Ердоган, че след тях той възнамерява да поеме по-голям контрол върху паричните политики на страната.

От началото на годината лирата се обезцени с 18% спрямо долара. Според анализатори това представлява проблем за турските компании, които са взимали заеми на чуждестранните пазари, тъй като по-евтината лира прави по-скъпо връщането на дълговете.