Министърът уточнява, че все още няма окончателно решение от страна на "Фолксваген.  На този етап България и Турция остават в състезанието. Убеден съм, че направихме всичко съобразно българското и европейското законодателство, предложихме изключително добри условия. Надявам се, че те ще бъдат прегледани и оценени още веднъж, преди да се вземе финалното решение.Това заявява в интервю пред "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него се търси възможност да се оптимизира офертата, спазвайки изцяло нашето законодателство и европейските директиви.

 

Запитан търсите ли други възможности за привличане на компания, която произвежда автомобили, Караниколов казва: "Ако трябва да съм напълно коректен, след срещата с автомобилния клъстер в края на 2017 г. българската държава изпрати предложения за стратегическо партньорство до двама инвеститори, единият беше "Фолксваген", другият извън ЕС." Той уточнява, че това е южнокорейската компания  "Хюндай". "И там сме в начални преговори, но все пак трябва да изчакаме процедурата с инвеститора, с когото сме я започнали. Така ще е коректно, а не, докато все още сме в състезанието, да започваме разговори с някой друг. През 2017 г. изпратихме писмо до "Хюндай", а след това "Фолксваген", но първо ни отговори германската компания и започнахме разговори с нея.Ако тя избере да строи завод в Турция, ще продължим преговорите с "Хюндай", заявява Караниколов.

По думите на министъра на икономиката от анализа, който "Фолксваген" е направил, наистина се доказа становището на автомобилния клъстер, че страната ни има готовност да произвежда автомобили.

Караниколов уточнява, че имаме 250 компании, които са в автомобилния сектор, заети са 65 000 души. "Преди десетина дни с автомобилния клъстер бяхме на среща при премиера Бойко Борисов и си поставихме цели да удвоим размерите в бранша - с около 120 000 заети в сектора и около 500 компании", съобщи министърът на икономиката. Той е убеден, че дори и  "Фолксваген" да не избере България, е сигурен, че много от дистрибуторите и подизпълнителите на компанията ще дойдат и у нас, предвид, че сме в ЕС и че имаме добри условия.

Караниколов отбелязва, че и  IT секторът се развива много добре. Приветствам и Столична община за развитието на IT технологиите, тя се справя блестящо. София е 10-ия град в Европа по развитие на тази индустрия. Световната банка отвори офис в "София Тех парк", а "Бош" откри научно развоен център. Наскоро връчих на "Акронис" - спонсор на "Челси" и "Арсенал", на отбори от Формула 1, сертификат за клас инвеститор. Те разширяват научно изследователския си център в България, правят европейски център за изследователска и развойна дейност за кибернетична защита, AI и Blockchain проекти. А колкото за големите инвестиции, има две запитвания за изграждане на завод за батерии за електрически автомобили, коментира Караниколов. Той отбелязва още, че има амбицията ВМЗ Сопот да произвежда дронове.